Monday, September 15, 2014

KELANTAN ISYTIHAR 25 SEPTEMBER CUTI PERISTIWA

KUALA LUMPUR: "Saya sebagai ketua kerajaan yang sentiasa mengutamakan kebajikan rakyat mengisytiharkan bahawa tarikh 25 September 2014 sebagai hari cuti peristiwa bagi seluruh negeri Kelantan Darulnaim," kata Menteri Besar Kelantan, Ustaz Datuk Ahmad Yakob. 

Ini, katanya kerana rakyat di negeri Kelantan yang menetap di Pengkalan Kubor, Tumpat akan membuat pemilihan calon wakil rakyat pada pilihan raya kecil N.01 Pengkalan Kubor yang akan berlangsung pada hari Khamis 30 Zulkaedah 1435 bersamaan 25 September 2014. 

"Harapan saya agar proses pengundian pada hari tersebut berjalan dengan lancar dan aman tanpa ada sebarang unsur memanipulasi undi," ujarnya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, undi hari bekerja sememangnya menyulitkan pergerakan rakyat yang sepatutnya kerajaan persekutuan melihat kepada kesukaran-kesukaran yang bakal dilalui oleh kakitangan awam dan swasta. 

Justeru, beliau mengisytiharkan cuti peristiwa itu setelah menghalusi dan mempertimbangkan kesukaran yang bakal dihadapi rakyat pada hari pembuangan undi kerana hari tersebut adalah hari bekerja, maka pihak kerajaan amat menaruh simpati kepada para pengundi dan anggota keluarga yang terlibat.

"Semoga Allah mempermudahkan segala urusan pembuangan undi pada hari tersebut," katanya lagi. - HARAKAHDAILY 15/9/2014