Wednesday, April 16, 2014

AL FATIHAH : PERGINYA SEORANG SYUHADAH

Unit Amal PAS Pusat mengucapkan Takziah kepada keluarga Yang Berhormat Karpal Singh Ram Singh di atas pemergian mendiang malam tadi dalam satu kemalangan ngeri di KM 306.1 Lebuh raya Utara - Selatan arah Utara berhampiran Gua Tempurung, Perak.

Unit Amal menyeru seluruh umat Islam menyedekahkan al Fatihah ke atas mendiang YB Karpal Singh. semoga rohnya ditempatkan di kalangan para syuhadah.

Suka Unit Amal tekankan di sini, adalah tidak menjadi kesalahan kita menyedekahkan Al Fatihah ke atas orang Bukan Islam yang meninggal dunia. Ini kerana Islam adalah agama untuk seluruh umat, Islam adalah agama yang adil, Islam adalah agama yang menganjurkan syak wasangka yang baik walaupun terhadap musuh kita. Al Fatihah adalah satu bentuk sedekah kita terhadap sesiapa jua.


Malah dalam bual-bual subuh tadi ada seorang sahabat menyatakan mendiang YB Karpal Singh boleh di anggap sebagai seorang syuhadah kerana perjalanannya adalah untuk menjalankan tugas menegakkan keadilan dan menghancurkan kezaliman undang - undang yang menekan rakyat marhaen. Ini jelas, perjuangan & pengorbanan yang di tuntut keatas setiap umat di muka bumi ini. TIADA dakwa-dakwi perjuangan mendiang adalah ke jalan kebenaran.

Semoga YB Karpal Singh di saat-saat akhir nafasnya sempat mengucapkan kalimah Syahadah...maka syurga lah tempat yang sebaik-baiknya keatas mendiang.



60 comments:

  1. Kenapa anda tak menyebut nama karpal sebagai Allahyarham? Kenapa guna nama mendiang lagi? Cakap x serupa bikin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini blog provoke, kerja blogger upahan... jangan terpedaya! Tiada kena mengena dengan unit amal mahupun Husam.

      Delete
    2. alasan hang nadim...ble blog cmni..kata upahan la...apa la....pembangkang xpernah nk bkata btol2...ble blog kerajaan...xmo lak kta keje blogger upahan...dulu kini dan selama pembohongan....

      Delete
    3. Suka hati kaulah apis... dah bgtau tak nak percaya terpulang kat kaulah... tak dapek nak nolong... :)

      Delete
    4. ini adalah blog unit amal PAS.tak perlu nak pusing macam-macam ok :-)

      Delete
  2. eh eh eh? boleh ke mcm ni? bg penjelasan sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rujuk sini untuk info:
      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152036044437592&set=a.10150194049687592.313793.358919387591&type=1&theater

      Delete
  3. A-li 'Imraan - ayat 91

    Sesungguhnya orang-orang yang kafir, lalu mati sedang mereka tetap kafir, maka tidak sekali-kali akan diterima dari seseorang di antara mereka: emas sepenuh bumi, walaupun ia menebus dirinya dengan (emas yang sebanyak) itu. Mereka itu akan mendapat azab seksa yang tidak terperi sakitnya, dan mereka pula tidak akan beroleh seorang penolong pun.

    ReplyDelete
  4. Huh nk nipu pon bior la tarikh tu letak betul2...hmmm something wrong with this...

    ReplyDelete
    Replies
    1. td masa anda post komen ni anda tgk jam x? dan lps post komen anda tgk balok x tarikh dan masa kat komen anda ni? skrg sy tgk jam kat tgn sy ni pkul 10.13 am 18 April 2014...lps post komen ni sy akn tgk tarikh yg tertera kat komen sy nie...

      Delete
    2. Nahhh...terbukti...msa dan tarikh di blog ni mmg x betul setting nye..hari ni dah jumaat 18 april 2014..apesal post komen sy masih 17 april 2014 jam 7.07 PM..

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. Hang belajar mane nk samakan karpal ngan para syuhada...para syuhada tinggi darjatnye disisi allah...nk samakan pulak dengan org kafir...bawak2 mngucap bro..

    ReplyDelete
  6. Tidaklah layak orang-orang kafir musyrik itu memakmurkan (menghidupkan) masjid-masjid Allah, sedang mereka menjadi saksi (mengakui) akan kekufuran diri mereka sendiri. Mereka itu ialah orang-orang yang rosak binasa amal-amalnya dan mereka pula kekal di dalam neraka.
    (At-Taubah 9:17)

    AYAT MANAKAH YANG HENDAK KAU NAFIKAN? JANJI ALLAH SWT ITU PASTI..NERAKA TEMPAT KAFIR.

    ReplyDelete
  7. Surah al-Taubah:113,
    “Tidaklah dibenarkan bagi Nabi dan orang-orang beriman, meminta ampun bagi orang-orang musyrik, sekalipun orang itu kaum kerabatnya sendiri, sesudah nyata bagi mereka bahawa orang-orang musyrik itu ahli neraka.”

    AYAT MANAKAH LAGI YANG HENDAK ENGKAU NAFIKAN?

    ReplyDelete
  8. Dah nak kiamat nie yang mana satu islam pun tak leh beza.

    ReplyDelete
  9. Kepala hotak kau! Orang macam ko ni la yang merosakkan agama islam

    ReplyDelete
  10. 16hb...die mati 17hb. Sape yg wt lawak ni. Btol ke org pas yg pos bende ni?

    ReplyDelete
  11. Barua mana buat blog ni? Nmpk sgt bangang dia..

    ReplyDelete
  12. Org yg tulis ni, letak otak die kat lutut ke?. Jgn nak tegakkan benang yg basah... Jelas Dan terang karpal Singh cakap ' kalau nak jadikan Malaysia Negara Islam, langkah mayat saya dulu'. Org camni nak duduk dikalangan syuhadah?

    ReplyDelete
  13. Tolong delete posting ni. Kerana ianya mengelirukan dan sekali gus mengaibkan nama unit amal. Tidak pernah unit amal mengeluarkan kenyataan rasmi sedemikian.
    Sekali lagi Saya memohon pemilik blog ini delete posting di atas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengucap bnyk2. Sape karpal tu yg nak dsamakn dgn para syuhada. Bangang btul

      Delete
  14. Husam Musa ni rasanya org yg ada background agama. Agak 'pelik' blognya kluar statements cam ni. Mohon penjelasan Dato sndri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini bukan blog Husam la, ini blog FAKE...

      Delete
  15. Agama din ilahi ke ni?Korang ni dah kenapa?Nak jadi abu jahal ke apa?

    ReplyDelete
  16. The above blog is fake, falsehood and entirely incorrect meant to tarnish the good image of yb husam musa, the professionals within pas and jabatan amal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai DS , setahun dah blog ni aktif.. sblm PRU lg ...tiap2 minggu update info hentam kerajaan.. last2 hang kata tu fake blog.

      Kadang2 tu mengaku kesalahn itu lebih mulia dari menafikn kebenaran

      Delete
    2. Dah setahun blog ni aktif?? Berapa banyak air ketum kau minum ni? Ni blog macai upahan darah biru la...

      Delete
    3. I think better take some action YB since its a false information.

      Delete
    4. Dah keluar mcm ni baru nak buat penafian... Mabuk agaknya puak2 ni... dah lupa ka stament "langkah mayat kami dulu" nah.. takdir Allah melangkau segalanya... Karpal ingat dia bleh tongkat langit kot... hmm fikir pakai otak yg waras...

      Delete
    5. Mmg ini blog UMNO.... Suarapakatanrakyat pn blog UMNO... Mereka buat reverse thinking kononnya mereka blog PAS.... UMNO memang selalu buat mcm ni...

      UMNO suka guna ayat, undi pas masuk surga, undi umno masuk neraka.... Ayat ni dicipta oleh umno sndiri supaya org benci pd PAS...

      Delete
    6. Hahaha..apa lagi..cari ler bloger ni..saman sama dia..

      Delete
  17. Just curious,nothing sinister tajol...

    ReplyDelete
  18. ni bukan blog husam ni..sebab husam ada blognya sendiri...http://www.husammusa.com/v10/

    ni website unitamal yang sebenar http://jabamal.wordpress.com/

    sumber internet kena semak dulu..

    apa2pun admin blog ini kena tarik balik post ni..sebab artikel ini bercanggah dengan akidah Islam...

    ReplyDelete
  19. Ini kerja blogger upahan.... Senang sangat nak detect.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin ini kerja RBA agaknye yer..sengaje cipta blog ni utk memecah belahkan umat Islam di Malaysia dan supaya rakyat membenci kerajaan...posting2 dlm blog ni byk menghentam k'jaan..xde pon posting yg memihak kpd k'jaan..tp mse blog ni keluarkan posting yg menghentam k'jaan kenapa xde yg kate blog ni blog upahan ke..fitnah ke ape..tp bile keluar posting yg ni..tetiba blog ni dikatakan blog upahan dn posting ni adalah fitnah..ini mmg sgt musyhkil...kalo blogger umno yg buat fitnah ..pihak pmbgkang laju jer nak menyaman...tp kenape blog ni fitnah Pas, Pas x nak saman?? Buat la aduan polis pasal blog ni..sbb ni dah teruk...k'jaan pon dia fitnah, Pas pon dia fitnah..biar polis siasat sape yg create blog ni..nmpk blog ni nak memecah belahkan org melayu dan Islam..

      Delete
  20. apa lagik... saman la jika FAKE blog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju.. yg melalak mcm hanjing tu buat apa.. saman je

      Delete
  21. Sudah-sudahlah menabur fitnah, memburukkan imej PAS.. Azab Allah sangat pedih..masa masih ada, bertaubatlah pada-Nya..

    ReplyDelete
  22. Astafirullah. Ini semua kerja orang munafik. Tak ada punya pas nak keluarkan artikel bodoh camni. Lagi diburukkan imej parti lagi la orang akan sokong. Orang boleh bau perkara fitnah sebegini.

    ReplyDelete
  23. Biasalah penggangkang,kerja nye menghentamm je bila kena batang lu sendiri hahahaa upah la,pekebun serai lah haaktuih

    ReplyDelete
  24. Ini blog provokasi UMNO... Tarikh pn tak betul... Blog simple, UMNO buat blog ni semata2 utk membuat fitnah terhadap PAS dan Unit Amal...

    Tgk lah, org2 UMNO bertungkus-lumus komen mengatakan blog ini real...

    UMNO dah biasa buat fitnah begini.. Ini namanya reverse thinking.

    ReplyDelete
  25. Dulu ada blog provokasi UMNO yg macam ni seperti suarapakatanrakyat.com, menyamar kononnya mereka Pakatan Rakyat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saman2..public nak tengok kebenaran..

      Delete
    2. bro...sembang kencang pun x guna. p saman laaaa! aku nak tengok juga kebenarannya.

      #asal yg x baik psl pas, smua fitnah umno. klu betul2 ini fitnah, silakan saman laaaaaa!

      Delete
    3. 18 April 2014 jam 10.08 pm

      Delete
  26. Aku tau ni blog umno. Thinking dia sma mcm aku thinking. Jadi kwan pastu musuh dlam lipatan. Dh trus trang nma blogspot unitamal13? Apasal ad 13.? PRU tahun 2013 kn?. Sdgkn unit amal dh brapa lma dh ad media sendiri.. so bnda cmni adlah fake. Ok klu umno x mngaku pon xpa. Klu bwa p mahkamah pon diorang menang sbb diorang mmg boleh kuasai mahkamah. Karpal sing mmg ad kluar statement x stuju hudud sbb dia Bukan Islam. Tapi BERAPA RAMAI ORANG ISLAM tolak hudud. Tuduh hudud nnti boleh makan sup tangan, x boleh kerja, itu dn ini. Buknkh itu lagi MEMALUKAN sedgkn kita blum cuba menghayati dn cuba mmahami. Tengok cerita P RAMLEE, SEMERAH PADI. org berzina perlu dihulum sebat. Tp bukan udh itu untuk mnjlnkn hukumn. Ad proses dn ad S.O.P dia.. klu xckup bukti, hukumn x boleh dibuat..

    ReplyDelete
  27. nak buat camne org islam dlm pakatan rakyat pun tolak hudud.....klu tak caya tanya azmin ali...klu tak caya juga tanya hadi awang dorang srndiri cakap hudud bukan perkara utama dlm PR....klu kerajaan bn tumbang pun PR tetap tidak akan laksanakan hudud.....sama je PAS takut dgn DAP takut hilang undi kafir kpd PAS.....sbb tu buang negara islam dan jadi negara kebajikan pegI jahanam sama PAS........spatutnya takut akan allah bkn takut dgn DAP

    ReplyDelete