Wednesday, July 22, 2015

IKUTLAH NASIHAT MUSTAFA ALI

Unit Amal rasa nak tergelak bila terbaca kenyataan bekas Setiusaha Agung PAS, Dato' Mustafa Ali dalam Sinar Harian hari ini.


Mustafa Ali yang kalah dalam penilihan yang baru ini antara calon yang kalah tetapi masih kekal dengan PAS. Mustafa Ali tidak ikut sama keluar bahtera, mungkin takut termakan sumpah bai'ah. Tak sanggup hilang isteri kesayangannya. 

Mustafa menasihatkan ahli PAS yang menubuhkan parti baru Harapan Baru atau Gerakan Harapan Baru agar tidak terperangkap dek permainan politik DAP.

Mungkin belajar dari pengalamannya yang terjerumus dalam perangkap DAP sebelum ini mengajar Mustafa agar sentiasa berhati-hati dengan DAP.

Dalam kalangan ahli PAS, ramai yang tahu kisah hitam yang memalukan Musatafa sebelum PRU 13 dulu. Telanjang bulat Mustafa terkena dek DAP kerana gagalnya misi Mustafa memujuk Tuan Guru Hj Hadi menarik keluar pelaksanaan Hudud dalam agenda perjuangan PAS.

Kepada Abang Mat dan sekalian parasit, unit amal cadangkan berambus lah terus dari PAS, jangan kembali lagi. Kerusi anda kami tidak perlukan, percaya dan redha dengan ketentuan Ilahi mahukan PAS lebih bersih dan tulus atas perjuangan menegakkan Islam di bumi Malaysia.

Bersetubuhlah kamu semua dengan DAP dan PKR yang terang lagi bersuluh menolak agenda Islam. 

PAS akan terus konsisten memerangi UMNO/BN dan kini PAS komited menjahanamkan  watak-watak Dajjal PKR, DAP dan Harapan Baru.

Monday, June 1, 2015

#MUKTAMARPAS : APA TUJUAN NIK ABDUH JUMPA KU NAN?

Mukatamar PAS bakal menjelang, pemilihan semakin panas, calon-calon berkempen mahu menang, pelbagai ragam pelbagai karenah.

Sungguh memeranjatkan calon feveret Ketua Dewan Pemuda PAS, Nik Abduh Nik Aziz bertemu dengan Setiausaha Agung Umno, Ku Nan.

Pertemuan tertutup dan rahsia ini nampaknya berjaya dihidu oleh kami ahli peringkat bawahan. Mungkin Nik Abduh boleh memberi alasan pertemuan ini adalah pertemuan dan perbincangan biasa antara ahli Parlimen. Mungkin itu alasan yang paling logik ketika ini. Yang memusykilkan kenapa sekarang? Ketika pemilihan Muktamar PAS semakin sampai ke kemuncaknya. Apakah Nik Abduh membincang sesuatu yang lebih besar selepas muktamar ini? Semuanya masih teka-teki dan menjadi rahsia Nik Abduh.

Atau mungkin juga Nik Abduh bertemu dengan Ku Nan untuk menjelaskan dan menambah kefahaman Ku Nan berkenaan hudud kerana kita sedia maklum Ku Nan adalah antara orang yang kuat mempertikaikan hudud sebelum ini. Kalau itu, baguslah niat baik Nik Abduh itu.

Pertemuan serba rahsia ini menimbulkan persepsi negatif di kalangan ahli PAS dan semestinya kami tidak mahu pemimpin muda seperti Nik Abduh terpedaya dengan tipu helah politik Umno.

Menjelang beberapa hari terakhir ini, Nik Abduh patut menjelaskan niat sebenar pertemuan dengan Ku Nan.
 

Wednesday, May 27, 2015

KENAPA DAP SERANG PRESIDEN PAS?

Gambar sekadar hiasan

Sejak akhir - akhir ini, DAP sangat berperanan 'menembak' Presiden PAS Tuan Guru Hj Hadi Awang. Apakah yang mereka marah sangat dengan Tuan Guru Presiden? Tiada pula dilihat Tuan Guru Presiden menyerang DAP. Jadi apa yang mereka tidak puas hati? Apa agenda mereka?

Terbaru Lima soalan Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng yang mempertikaikan Tuan Guru Presiden. Lim Guan Eng seolah-olah mempunyai agenda menyerang peribadi Tuan Guru Presiden menjelang Muktamar PAS 2015 nanti. Lim Guan Eng mahu jatuhkan kredibiliti Tuan Guru Presiden. Lim Guan Eng mahu mewujudkan persepsi buruk terhadap Presiden. Lim Guan Eng mahu Presiden dikalahkan dalam pemilihan nanti.

Jelas lagi nyata, Lim Guan Eng begitu takut dengan Tuan Guru Presdien, seboleh-bolehnya dia tak mahu deal lagi dengan Tuan Guru Presiden. Lim Guan Eng mahu berurusan dengan Presiden PAS yang boleh di cucuk hidungnya, yang boleh ikut kehendak DAP, yang boleh mengikut telunjuk DAP untuk membatalkan pelaksanaan Hudud.

Itulah yang dimahukan Lim Guan Eng dan DAP. Mereka mahu 'murtad'kan PAS dengan cara membeli pemimpin dengan kuasa dan wang.

Ingatan untuk Lim Guan Eng, pemimpin PAS bukan semuanya macam Abang Mat yang kamu boleh timbus dengan wang dan jawatan.

Lim Guan Eng jangan buat perangai gangster dalam Pakatan. Kamu bayar gangster untuk hidup, tapi kami Unit Amal akan berjihad bermati-matian untuk mempertahankan pemimpin Islam kami dan agama kami. Kami lakukan PERCUMA. Ini sekadar ingatan untuk Lim Guan Eng dan mana-mana pemimpin DAP atau sesiapa yang cuba merosakkan dan menjahanamkan PAS dan Islam.

Berikut adalah soalan bodoh yang ditanya oleh sibodoh.

Lima soalan yang diberikan Guan Eng itu adalah mengapa Abdul Hadi:

1. Memungkiri komitmen Pas kepada Dasar Bersama Pakatan dan jaminan peribadinya kepada pimpinan pakatan?

2. Menyatakan sokongan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di tengah kemelut skandal RM42 bilion 1MDB (1Malaysia Development Berhad)?

3. Mahu mewujudkan ‘kerajaan perpaduan’ bersama UMNO?

4. Enggan menyatakan sokongan kepada Presiden PKR, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dalam Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh baru-baru ini?

5. Mengisytiharkan bahawa menjadi kewajipan umat Islam untuk menyatakan kemarahan terhadap DAP kerana membantah undang-undang hudud, tanpa menyebut tentang orang Islam lain, orang bukan Islam, serta rakyat Sabah dan Sarawak yang turut membantah undang-undang hudud?

Tuesday, May 26, 2015

TIMBALAN PRESIDEN PAS : ANTARA MOHAMAD SABU & TUAN IBRAHIM TUAN MAN

Perebutan jawatan Timbalan Presiden PAS kali ini menyaksikan pertembungan sengit di antara penyandangnya Hj Mohamad Sabu dengan pencabarnya Dato Tuan Ibrahim Tuan Man.

Tatkala jawatan Presiden hampir pasti dikekalkan oleh Tuan Guru Dato Seri Haji Abdul Hadi Awang, jawatan Timbalan akan memberi gambaran sebenar hala tuju PAS menjelang PRU 14 nanti.

Pemilihan kali ini sangat penting kerana ia akan mempastikan hala tuju politik PAS. Ramai penganalisa berpendapat, jika Mat Sabu tumbang maka hala tuju PAS akan berubah terus dengan penetapan perlembagaan Islam yang lebih jelas dan konsisten. Gandingan Hj Hadi - Tuan Ibrahim jelas memperlihatkan kecenderungan menegakkan perlembagaan Islam tanpa mengambil kira 'hati dan perasaan' pasangan mereka dalam Pakatan Rakyat.


Untuk lebih adil, mari kita analisa sedikit SWOT kedua-dua calon Timbalan Presiden PAS kali ini.

Mat Sabu;

Mat Sabu dilihat lebih liberal dan terbuka dalam hubungan dengan PKR dan DAP. Seperti sedia maklum, Mat Sabu merupakan salah seorang ahli lembaga pengarah Lembaga Air Pulau Pinang. Ini jelas membuktikan hubungan akrab Mat Sabu dengan DAP khasnya. Mat Sabu boleh menjadi 'jambatan penghubung' dalam keretakan PAS dengan DAP.

Mat Sabu juga seorang yang berkemampuan untuk menyediakan dana bagi menganjurkan program sama ada untuk PAS atau demonstrasi. Hubungan baik dengan DAP-PKR pastilah memberi advantage kewangan kepada MAt Sabu.

Dari sudut pidato, Mat Sabu juga lebih pandai bercakap berbanding lawannya Tuan Ibrahim. Inilah senjata ampuh Mat Sabu untuk berdepan dengan perwakilan nanti.

Mat Sabu lebih disenangi oleh orang bukan Islam dan ternyata Mat Sabu selalu mendapat tempat di hati orang bukan Islam sewaktu berceramah.

Tuan Ibrahim,

Walaupun bergelar ulama' tetapi Tuan Ibrahim tidak boleh berbahasa Arab malah lemah juga penguasaan Bahasa Inggeris. kelemahan utama ini mencacatkan kredibiliti Tuan Ibrahim. PAS memerlukan seorang Timbalan yang boleh menjalin hubungan dengan dunia Arab dan orang bikan Islam.

Tuan Ibrahim adalah seorang bekas wakil rakyat yang gagal. Beliau kekal bertanding di negeri Pahang, tetapi telah ditolak pengundi kerana gagal menjalankan tugas dengan baik. Jika beliau menang, kebarangkalian kelembapan ini akan berulang.

Sudah pastinya, Tuan Ibrahim tidak mempunyai wang dan tiada hubungan baik denga funder seperti Mat Sabu. Ini pastilah menyukarkan kerana PRU 14 nanti kewangan dan dana adalah sangat penting untuk PAS melancarkan gerakan.

Tuan Ibrahim dilihat pro Hj Hadi, maka sudah tentulah nanti sebarang keputusan Hj Hadi sebagai Presiden dan tidak mendatangkan political mileage kepada PAS akan turut dipersetujui oleh beliau. Tiada check and balance. Tuan Ibrahim hanya pak angguk Hj Hadi.

Tuan Ibrahim hanya mengharapkan sokongan daripada kelompok pro Hj Hadi, maka PAS akan kembali menjadi parti yang terkongkong dan jumud.

Jika Tuan Ibrahim dipilih nanti, boleh lah disimpulkan hubungan PAS dalam Pakatan akan berakhir kerana tiada lagi wakil yang dapat mengembalikan keyakinan PKR-DAP terhadap PAS seperti mereka percaya kepada kebolehan Mat Sabu.

PENCALONAN AHLI JAWATANKUASA KERJA PAS PUSAT SESI 2015 -2017


PENGERUSI TETAP

1. HUSSIN ISMAIL; HJ


TIMBALAN PENGERUSI TETAP

1. KAMAL ASHAARI; USTAZ


PEMERIKSA KIRA-KIRA

1. ABDUL SYUKUR AZIZ ; HJ
2. MOHD NAJIB AHMAD


PRESIDEN

1. ABDUL HADI AWANG; TUAN GURU DATO’ SERI
2. AHMAD AWANG ; USTAZ


TIMBALAN PRESIDEN

1. MOHAMAD SABU; HAJI
2. TUAN IBRAHIM TUAN MAN ; DATO’


NAIB PRESIDEN

1. HUSAM MUSA; YB. DATO'
2. SALAHUDDIN AYUB; HJ
3. IDRIS AHMAD; YB. USTAZ
4. ISKANDAR ABDUL SAMAD; YB. DATO’
5. MAHFUZ OMAR ; YB. DATO’
6. MOHD AMAR ABDULLAH ; YB. DATO’


AHLI JAWATANKUASA KERJA PAS PUSAT

1. ABANG AHMAD KERDEE ABANG MASAGUS
2. ABD GHANI SAMSUDIN; USTAZ
3. ABDUL WAHID ENDUT; YB.
4. ABDULLAH HUSSIN; YB. DATO’
5. ABU BAKAR MOHAMED; DR.
6. AIMAN ATHIRAH ALJUNDI ( RAJ MUNNI SABU )
7. ALI AKBAR GULASAN; DR
8. AMINOLHUDA HASSAN; YB.
9. AMIRUDDIN HAMZAH; YB. DATO’
10. APANDI MOHAMAD
11. AZMAN IBRAHIM; DR.
12. AZMAN SHAFAWI
13. DZULKEFLY AHMAD; DR.
14. FADHLI HASAN; YB. DATO DR.
15. FAKRUDIN FAKRURAZI; DR.
16. HALIMAH ALI; YB. DR
17. HANIPA MAIDIN; YB.
18. HATTA MD RAMLI; YB. DR.
19. KAMARUZZAMAN MUHAMMAD; HJ
20. KHAIRUDDIN AMAN RAZALI; YB. DATO’ DR
21. KHAIRUL FAIZI AHMAD KAMIL
22. KHALID SAMAD; YB.
23. LAHIRUL LAGITU
24. MAHFODZ MOHAMAD; DATO’ DR
25. MARZUK SHAARY; YB.
26. MAZLAN ALIMAN
27. MISBAHUL MUNIR MASDUKI
28. MOHD ARIF FIAZOUL
29. MOHD NIZAR JAMALUDDIN; YB. DATO’ SERI IR.
30. MOHD NOOR MOHAMAD
31. MOHD ZUHDI MARZUKI; DR.
32. MOKHTAR SENIK; USTAZ
33. MOKHTAR SUHAILI
34. MUHAIMIN SULAM; DR.
35. MUHAMAD SANUSI MD NOR
36. MUJAHID YUSOF RAWA; YB. DATO’ DR.
37. MUMTAZ MD NAWI; YB.
38. NAJMI AHMAD ; BRIG. GEN (B) DATO’
39. NASRUDDIN DAUD; YB. DATO
40. NASRUDDIN HASSAN TANTAWI; YB.
41. NIK ZAWAWI SALLEH ; USTAZ
42. NOR AZLI MUSA
43. NORMALA SUDIRMAN
44. NURIDAH SALLEH
45. RAJA AHMAD ISKANDAR RAJA YAAKOB; DR
46. RAZMAN ZAKARIA; HAJI
47. RIDHUAN MOHD NOOR ; DR
48. ROSNI ADAM; DR
49. SITI MARIAH MAHMUD; YB. DR.
50. SOLEHIN MUHYI ; YB.
51. TAUFEK ABD GHANI; HAJI
52. WAN AZHAR WAN AHMAD; USTAZ
53. ZAHARUDDIN MOHAMAD
54. ZULKIFLI ISMAIL; USTAZ
55. ZULKIFLI MOHD OMAR